La meva llista de blogs

dimecres, 11 de setembre del 2024

L'altura


Canta el pardalet, 
allà dalt d'aquell arbre, 
i un gripau que canta 
tan greu que a tots espanta!

piu! piu! piu!
croac! croac! croac!
piu! piu! piu!
croac! croac! croac!


El so pot ser:

AGUT




o GREU

El so d'un pardalet pot ser molt agut, i el d'un gripau és ben greu.


ACTIVITAT 1 Escolta i intenta dir com sona: agut o greu




ACTIVITAT 2 EXPERIMENT:
Ompli uns 4 o 5 gots d'aigua o copes de cristall amb diferents nivells, i comprova colpejant amb una cullereta quin sona més agut i quin sona més greu. 





Totes les notes!!



TOTES LES NOTES DE L'ESCALA



EXERCICI 1



EXERCICI 2




Recordeu que l'entrada Posicions per a flauta tenim la posició de totes les notes per a l'escala. Consulteu-la si és necessari.


Passa-passerella


http://www.bromera.com/tl_files/activitatsdigitals/andantino_3v_PF/A3_06_colocSignes_PassaPasserella.swf



El tempo



EL TEMPO


El tempo és la velocitat amb que interpretem la música. S'indica amb expressions italianes. Les més usuals són:

 
ADAGIO   ANDANTE   ALLEGRO


Aquestes paraules italianes, ens ajuden a deteminar el tempo, és a dir, la velocitat: 

LENTO
LARGO 
Molt lent entre 40 i 60 pulsacions per minut

ADAGIO
Entre 66 i 76 pulsacions

ANDANTE
Entre 76 i 108

ALLEGRO
De 120 a 166

PRESTO
Més de 160 pulsacions per minut



--------------------------------------------------------------------
Sopa de lletres




------------------------------------------------------------------------

Quin terme utilitzaries per a cada música?





 






A més, hi ha altres indicacions com ritardando, és a dir, alentint la pulsació, i accelerando, augmentant poc a poc la velocitat. 

També podem utilitzar números que s'assemblen a la velocitat del cotxe. Són pulsacions per minut.  


 Recorda, un metrònom és un instrument que mesura les pulsacions, prova a jugar amb aquest.
https://www.online-stopwatch.com/online-metronome/





dimarts, 10 de setembre del 2024

Composició d'Oceans Sonors

 

Hola mariners i marineres! Hui anem a fer una activitat molt especial, on tots junts crearem un oceà de sons. Us imagineu com sonen les ones del mar? I el vent? I els animals marins? Doncs, entre tots, convertirem la classe en un oceà ple de música i sons màgics!


Què farem?

Escoltar l'oceà: Primer de tot, parlarem dels sons que podem escoltar al mar. Potser les ones que trenquen a la vora de la platja, el vent bufant entre les veles, o el cant d'una balena en la distància. Què més podríem escoltar en l'oceà? Cada so té un ritme i una intensitat.


Crear els nostres sons marins: Ara és el vostre torn! Cadascú de vosaltres escollirà un so que represente l'oceà. Podeu utilitzar els instruments que tenim a classe, com el tambor per fer el soroll de les ones, una pandereta per imitar el vent, o un triangle per fer el soroll dels peixos que neden. A més, podreu inventar un ritme especial per al vostre so.


Presentar els sons: Quan ja tingueu el vostre so marí preparat, aneu a compartir-lo amb la resta de la classe. Explicareu quin so heu escollit i per què. Quina part de l'oceà esteu representant? Les onades, els animals, el vent?


Crear un oceà musical: Després de les presentacions, unirem tots els nostres sons per crear una gran composició d'oceà. Jo seré el capità i vosaltres els músics mariners! Anem a treballar junts per fer que el nostre oceà sonor siga el més màgic i sorprenent possible.


Reflexió: Quan acabem, parlarem sobre què hem sentit i com ens ha fet sentir la música. Què hem aprés sobre els sons i sobre la música? I, el més important, com ens hem divertit creant el nostre oceà sonor!


Preparats per a convertir-vos en els músics de l'oceà?




diumenge, 8 de setembre del 2024

El Gran Viatge pel Mar Misteriós



Hi havia una vegada un vaixell que navegava per un oceà immens, ple de misteris i aventures. El seu nom era..., i no era un vaixell qualsevol: la seua tripulació estava formada per mariners molt especials... vosaltres!



Mariner...,

Marinera...,

Esteu llestos per a embarcar-vos en aquesta gran travessia?


Amb els primers raigs de sol, nostre vaixeill... va començar a moure’s suaument sobre les ones. Les veles es van inflar amb el vent fresc del matí, que bufava com una melodia dolça, com si el mar ens estiguera cantant. L’aigua era d’un blau profund, i de tant en tant, peixos platejats saltaven per damunt de les ones, saludant-nos mentre avançàvem.


De sobte, una silueta va aparéixer a l’horitzó: una illa desconeguda, misteriosa, que no figurava en cap mapa. Què ens espera allí? [...]


A mesura que ens acostem, veiem una platja de sorra blanca i palmeres que es balancegen al ritme del vent. Els crancs i els ocells marins ens observen amb ulls curiosos des de la riba. Decidim desembarcar i explorar. Què trobarem? [...]


Després de buscar tresors amagats entre la vegetació i escoltar el cant dels ocells tropicals, tornem al nostre vaixell... El sol comença a baixar i el cel s’omple de colors taronja i rosa. 


Quan cau la nit, les estrelles il·luminen el cel, i el so suau de les ones ens acompanya com una música relaxant. Ens adormim sota la llum de la lluna, sabent que l’aventura continua, i que encara ens queden moltes illes per descobrir, molts secrets per revelar.


Amb els cors plens d’il·lusió i els ulls plens d’imatges màgiques, seguim endavant, sabent que cada nova parada serà una sorpresa.



Claude Debussy i la Seua Música


Claude Debussy va ser un compositor francés molt especial que va viure fa més de cent anys. A diferència de molts compositors de la seua època, Debussy no volia seguir les regles tradicionals de la música. A ell li agradava crear sons que feren volar la imaginació, com si ens transportaren a un altre lloc.


Una de les seues obres més famoses és "La mer", que significa "El mar". Aquesta peça de música és molt especial perquè quan l’escoltem, sembla que les notes siguen les ones de l’oceà: de vegades suaus, de vegades poderoses. Debussy volia que la gent, en escoltar la seua música, es sentira com si estiguera navegant en un vaixell, com vosaltres en el Vent Aventura.


La seua música és com un conte sense paraules, on els sons ens expliquen històries i ens fan imaginar llocs llunyans. No cal entendre tot el que passa en la música, només sentir-la i deixar-se portar, com si fórem mariners navegant per l'oceà.




El gran viatge per l'oceà

 


Hi havia una vegada un vaixell que navegava per un oceà immens, ple de misteris i aventures. El vaixell es deia ..., i tenia una tripulació molt especial: vosaltres!





Mariner...

Marinera...


Amb el primer raig de sol, el vaixell es va posar en marxa suaument sobre les ones. Les veles s'inflaven amb el vent fresc, i podíem escoltar com xiulava suaument, com si estigués cantant-nos una cançó per a començar el viatge. L'aigua era d'un blau profund, i de tant en tant es podien veure peixos saltant per sobre de les ones, com si ens saludaren.


De sobte, vam arribar a una illa misteriosa. Aquesta illa no apareixia en cap mapa! Què creus que podríem trobar allí? [...] Des de la distància, es veia una platja de sorra blanca i palmeres que ballaven al ritme del vent. Els animals de l'illa, com els crancs i els ocells, ens observaven amb curiositat. Decidim desembarcar i explorar una mica. Què trobarem? [...] 


Després de descobrir tresors amagats i escoltar els cants dels ocells tropicals, tornem al vaixell. El sol comença a baixar, tenyint el cel de colors taronges i roses. El nostre vaixell ... es posa de nou en moviment, dirigint-se cap a l'horitzó.


Mentrestant, les estrelles comencen a brillar al cel, i el so suau de les ones ens acompanya, com si ens estigueren dient bona nit. El nostre viatge per l'oceà continua, ple de noves aventures que encara ens esperen.


I així, amb els cors plens d'emoció i els ulls plens d'imatges màgiques, continuem navegant, sabent que en qualsevol moment podem descobrir una nova illa, un nou amic o un nou secret de l'oceà.





Claude Debussy va ser un compositor francès que va viure fa molts anys, al voltant de l’any 1900. A Debussy li encantava la música que feia imaginar coses boniques, com el mar, la llum de la lluna o els núvols al cel. Una de les seues obres més famoses es diu "La mer", que significa "El mar". Quan escoltem la seua música, sembla que les notes siguen les ones de l'oceà, movent-se suaument i després amb més força, com si estiguérem navegant en un vaixell.


A Debussy li agradava crear música diferent, que no seguia sempre les regles, sinó que feia somiar les persones amb imatges i històries. La seua música és com un conte explicat sense paraules, només amb els sons.